Szakképzésünk

Szaktudást kínálunk

Nem sikerült a felvételid? Tanulj szakmát! Gyere közénk nyomdásznak!

Egy olyan csapat tagja lehetsz, akik mindig is a szakemberek elitjéhez tartoztak – anyagilag és erkölcsileg egyaránt.

 

PREPRESS (tervezés, szerkesztés, előkészítés)

Ha szeretsz a számítógép előtt ülni és alkotó munkát végezni, legyél kiadványszerkesztő.

Feladat: szöveg- és képfeldolgozás, tördelés. Esetenként tervezés, grafikai látványtervek készítése. Kiélheted művészi vágyaidat az igényesség és esztétikum határain belül. A végtermék a nyomóforma.

A képzés ideje: 2 év (érettségi után).

 

PRESS (nyomtatás)

Ha van műszaki érzéked, jó színlátásod és képes vagy önállóan gyors döntést hozni gyere és tanulj nyomdai gépmesternek.

Feladat: Az elkészült nyomóformáról történő sokszorosítás, azaz a nyomtatás. A folyamat történhet egy asztalon elférő kisgépen és több emeletnyi méretű nyomdagépeken. Komoly kihívást jelent, hogy minden egyes példány egyforma legyen, és a példányszám akár milliós nagyságrendű is lehet. Ennek megvalósítása a cél.

A képzés ideje: 2 év (érettségi után).

 

POSTPRESS (utómunkálatok, kikészítés)

Ha jó a kézügyességed és szereted is használni a kezed, de a komoly nagy teljesítményű gépek használata sem okoz számodra problémát, gyere tanulj könyvkötőnek. Az Alföldi Nyomda elsősorban könyvgyártással foglalkozik. Ezért nálunk a nyomtatást követő utómunka (ami egyébként nagyon sokrétű lehet a termékskálától függően), a könyvkötészet.

Feladat: a könyvek végső formájának, tetszetős külsejének a megvalósítása. Ez általában gépsorokon történik, de a míves kivitelezés (például a bőrkötés) csak kézzel készülhet.

A képzés ideje: 2 év (18. év felett).