Tizenkét millió tankönyvből hétmilliót Debrecenben nyomtatnak idén. A munkát még ezen a héten befejezik az Alföldi Nyomdában, így nem lesz akadálya annak, hogy szeptember elsején minden iskolába kiszállítsák a könyveket, munkafüzeteket.

Folyamatosan dolgoznak a gépek az Alföldi Nyomdában. A cég évi nyolcmilliárd forintos nettó árbevételének bő harminc százalékát adja a tankönyvgyártás.Április óta sokszor hétvégén is dolgoztak a szakemberek, hogy időben elkészülhessenek. Idén ugyanis mintegy 15 százalékkal több tankönyvet gyártanak, mint a korábbi években.

– Ebben az évben is az Alföldi Nyomda által szervezett és vezetett nyomdai konzorcium nyomtatja az állami megrendelésre a tankönyveket. Ebben az évben, azaz 2019-ben közel 12 millió darab tankönyv készül, amiből mintegy hétmillió itt Debrecenben – közölte György Géza, az Alföldi Nyomda Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az oktatási anyagok nyomtatását Debrecenben ezen a héten, a többi öt nyomdában pedig jövő hét közepén fejezik be, így azok a Könyvtárellátó raktáraiba kerülnek. A határidőt tehát idén is tartani tudja az állami cég.

– Augusztus elsejével indulnak az első szállítmányaink a több mint 4000 iskolába. Ezekkel augusztus 31-ig fogunk végezni, tehát minden iskolában minden megrendelt tankönyv az iskolakezdésig meg fog érkezni – közölte Tőczik Zsolt, a Kello Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A tankönyvcsomagok átlagosan 15-20 tételből állnak, ezek nagyjából 10-15 ezer forint értékűek, de idén mintegy egymillió gyermek családja megspórolja ezt az összeget.

Első osztálytól a kilencedik évfolyamig az állam állja az összes tankönyv költségét minden gyermeknek, 2020 őszétől pedig már minden, közoktatásban tanuló diák ingyen kapja a tankönyveket.

http://dehir.hu/debrecen/hetmillio-tankonyv-keszul-debrecenben/2019/07/18/