Befejeződött a komplex innovatív könyvgyártási technológia fejlesztése az Alföldi Nyomda Zrt.-nél. Európai uniós támogatásból a különböző példányszámú nyomtatást költséghatékonyan valósítjuk meg. A beruházás eredményeként a kötészeti technológia vágási technológiával integrált fejlesztésével új kötésmódot fejlesztettünk ki. Az Alföldi Nyomda Zrt. 545,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást elnyert, 1,392 milliárd forint összköltségű projektje a könyv- és prospektusgyártás fejlesztési lehetőségét biztosítja.

A GOP-1.3.1-11/A-2012-0348 azonosító jelű projekt célja olyan gyártási technológia bevezetése volt, amely lehetővé teszi a könyvek alkoholmentes nyomtatását és a felhasznált különböző fajsúlyú papírokon a veszteség jelentős csökkentését. A kutatási tevékenység egy része arra irányult, hogy a beszerzésre kerülő nyomógépek nedvesítő folyadék összetételének meghatározó paraméterei és annak változásai milyen hatással vannak a minőségére és milyen eljárásokkal lehet ezt stabilizálni.

A projekt részeként nyolc nyomóműves Heidelberg nyomdagép került beüzemelésre, amely meghatározó mértékben hozzájárul a könyvek alkoholmentes nyomtatásához és a papírveszteség csökkentéséhez. A kötészetbe új irkafűző és frontvágó beszerzése történt meg jelentős innovációs kutatással. A projekt második szakaszában mind a nyomda-, és a könyvkötészeti technológia fejlesztéséhez újabb innovatív eszközök érkeztek. A projekt két kutatás-fejlesztési része során a folyadék összetétel és a nyomtatási technológia vonatkozásában vizsgáltuk a komplex szűrési megoldásokat, valamint a legmegfelelőbb nedvesítő adalékot, amellyel a nedvesítő folyadék használati ideje lényegesen növelhető. A nyomatok színhelyességének mérése céljából Inpress Kontrol berendezés került beszerzésre. A X-RiteeXact Advanced spektrofotometer a 4 színes nyomatok ellenőrzését teszi lehetővé. Várhatóan 25%-kal csökken a vízadalék felhasználása és a festékhasználat mennyisége 10%-kal lesz kevesebb. A gyártási feltételek megteremtése és a paraméterek összehangolása révén az egy könyv nyomtatására eső fajlagos költséget minimalizálni tudjuk.

A beszerzett drótfűző sor és a füles fedél készítő gépsor, automata fóliázó berendezésés a hajtogatógép lehetővé teszi a kötészeti technológia fejlesztését. Az új kötésmód alkalmazásával a költséghatékonyság növekedése mellett a termékskála bővítésének lehetősége nyílik meg. A frontvágó gépsor alkalmazásával a termelés hatékonysága növekszik, mivel az eddigi 3 helyett 1 menetben történik a gyártás, ezáltal csökken a gyártáshoz szükséges gépidő és nő az energia megtakarítás. A korábbitól eltérően a ragasztás is egy menetben történik, ami a ragasztóanyag mennyiségének jelentős csökkenését eredményezi.

A beruházás 2015.10.01-ig, az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával valósul meg.

További információ kérhető:
Pataki Lajos
Telefon: +36-52-515-715;
E-mail: info@anyrt.hu