· A kedvezményezett neve: ALFÖLDI NYOMDA Zártkörűen Működő Részvénytársaság
· A projekt címe: Nyomtatási technológia komplex innovatív fejlesztése az Alföldi Nyomda Zrt-nél
· A szerződött támogatás összege: 616 263 081 Ft
· A támogatás mértéke (%-ban): 48,90%

· A projekt tartalmának bemutatása:
Az ALFÖLDI NYOMDA Zártkörűen Működő Részvénytársaság a könyvnyomtatási tevékenységének innovációs fejlesztése érdekében pályázatot nyújtott be a GINOP-2.1.1-15 számú, „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című felhívásra.
A „Nyomtatási technológia komplex innovatív fejlesztése az Alföldi Nyomda ZRT-nél” címen benyújtott pályázat támogatásban részesült.
A nyertes projekt keretében olyan technológia kerül kifejlesztésre, amely gazdaságos és idő hatékony módon biztosítja tartós, legalább 4 év használatra alkalmas tankönyvek nyomtatását és kötését.

A tartós tankönyv a terminus technicus szerint az a tankönyv, könyvhöz kapcsolódó kiadvány, amely alkalmas arra, hogy a tanulók legalább négy tanéven keresztül használják. Ezentúl a tankönyv lapjait cérnafűzéses vagy szálfelsütéses kötészeti eljárással kell összeilleszteni, keménytáblás, kartonált vagy flexibilis kötésmóddal, B/5-ös vagy A/4-es méretűnek kell lennie, amelyben könnyű a belív papír, és a könyvfedelet fólia, vagy lakk “felületkezeléssel” szükséges ellátni.

A projekt keretében egyrészt olyan UV hibrid nyomtatási és lakkozási technológia kifejlesztése valósul meg, amely alkalmas a könyvek belívének és fedelének hozzáadott értékét felületnemesítéssel növelni.
A fejlesztés eredménye révén speciális nyomathordozókat, úgymint fémgőzölt vagy fémfóliázott alapanyagokat is lehetséges lesz ofszet nyomtatási technológiával legyártani. Az új technológia speciális fedelek gyártását is biztosítja, amelyek révén a meglévő termékek továbbfejlesztése is megvalósul (a puhafedeles, keménytáblás-burkolós és a füles fedelek, könyvek UV festékkel és lakkal történő gyártása révén).
A fejlesztés további innovatív elemét az adja, hogy megvalósul annak vizsgálata, hogy a hot melt, illetve a pur ragasztott, kötött termékek hogyan kombinálhatók költséghatékonyan cérnafűzéssel a különböző fajtájú és példányszámú termékek relációjában, összességben úgy javítva a termékek paramétereit, hogy azok sokkal tartósabbá váljanak, ami a tankönyvgyártás vonatkozásában kiemelten fontos. Ezáltal olyan egyedi könyvgyártási technológia kerül kifejlesztésre, amely mind a kis, mind a nagy példányszámú nyomatok (1.000 – 100.000) gazdaságos előállítási feltételeit teremti meg a különböző típusú nyomdatermékek relációjában, kiemelten kezelve a tankönyveket.

A projekt hozzájárul a jelentős múlttal rendelkező ALFÖLDI NYOMDA Zártkörűen Működő Részvénytársaság számára ahhoz, hogy a könyvnyomtatási tevékenysége versenyképes maradjon a digitális tartalmakkal szemben.

A Kötészeti technológia, fedélkikészítéssel integrált fejlesztése részprojekt vonatkozásában az alábbi eszközök kerülnek beszerzésre:

Az alábbi nyomdatechnológiai berendezések kerülnek beszerzésre:
– Aster Evo
– Kolbus KM 610
– Heidelberg XL 75/6+L
– Heidelberg Polar N115 AN

Az ívelőkészítés integrált, innovatív fejlesztése részprojekt kapcsán az alábbi eszközök kerülnek beszerzésre illetve az alábbi infrastruktúrális fejlesztések valósulnak meg:
– Ívelőkészítő kondicionáló
– Integrált nyomda-specifikus termelés tervező és termelésirányítási rendszer megvalósítása
SAP Business One alapokon
– Hardware eszközök

· A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.11.30.
· projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2015-00367