Történetünk

Alig száz év telt el az után, hogy Gutenberg találmánya forradalmian megújította a könyvnyomtatás mesterségét, amikor 1561-ben napvilágot látott Debrecenben az első magyar nyelvű egyházi nyomtatvány. Méliusz Juhász Péter kálvinista prédikátor és Huszár Gál nyomdász ekkor készítették el Szent Pál leveleinek magyarázatát tartalmazó első könyvüket.

A nyelvi kultúra ápolása, értékeinek gyarapítása és a könyvművészet megőrzése fél évezrede erősíti a könyvnyomtatás és városunk kapcsolatát. A szakma mestereinek és művészeinek nemzedékei hozták haza vagy vitték szerte Európába a legkorszerűbb szakmai ismereteket – ők egyúttal a kor szellemiségének is jeles alakjai voltak.

A nagyüzemi könyvgyártás a múlt század hatvanas éveitől honosodott meg Debrecenben, és mára évente több mint tízmillió könyvet állítunk elő. Az országban elsők között készültek itt a könyvek íves és tekercses ofszet nyomtatással, itt indult el a cérnafűzés mellett elsőként a hot-melt ragasztókötés, itt készült először ofszet technológiával színes napilap.

Mára a nyomtatás és a könyvkötészet teljes technológiai választékát tudjuk nyújtani a „puhafedelű” könyvektől az igényes keménytáblás kiadványokig a legkorszerűbb gépek és technológiák alkalmazásával. A hagyományos irodalmi kiadványok mellett komoly növekedést értünk el a tankönyvek, telefonkönyvek, igényes kivitelű albumok, színes folyóiratok, marketing-nyomtatványok piacán is. Célunk az, hogy rövid átfutási idők mellett minőségi termékek előállításával nyerjük el és őrizzük meg partnereink bizalmát.

A hazai piac mellett jelentős az export részaránya. Az Alföldi Nyomda négy évtizede van jelen a külpiacon, ma a termelésének ötöde külföldön kerül értékesítésre. Az elmúlt években rendszeresen részt vettünk a hazai és a jelentősebb külföldi könyvvásárokon is.