· A kedvezményezett neve: ALFÖLDI NYOMDA Zártkörűen Működő Részvénytársaság
· A projekt címe: Keménytáblás könyvek értéknövelt tulajdonságainak, nagyüzemi gyártási
technológiájának és interaktivitásának komplex módon történő kutatásfejlesztése
· A szerződött támogatás összege: 759.773.831,- Ft
· A támogatás mértéke (%-ban): 50%

· A projekt tartalmának bemutatása:
Az ALFÖLDI NYOMDA Zártkörűen Működő Részvénytársaság 759.773.831 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban.
Az 50%-os támogatási intenzitású projekt összköltsége 1,539.6 millió forint, melyből a vállalkozás kutatás-fejlesztési projektet valósít meg.

A kutatás-fejlesztési projekt legfőbb célja, hogy az eredményeként létrejött az értéknövelt formai kialakítások, az interaktív és cross-média megoldások a nagyüzeminek számító automatizált könyvkötészeti berendezésekkel is gyárthatók legyenek.

Ezen cél elérése érdekében 4 területen szükséges kutatás-fejlesztési feladatok elvégzése:

I. Értéknövelt tulajdonságok létrehozására irányuló fejlesztések
II. Technológiai jellegű fejlesztések
III. Interaktivitás, kapcsolat a digitális kommunikáció eszközeivel, a tartalomszolgáltatás bővítése érdekében
IV. Cross-média eszközök alkalmazása a nyomtatott könyv tartalmának és funkciójának fenntartható módon történő kibővítésére, különös tekintettel a kiterjesztett valóság eszközeinek alkalmazhatóságára

Az I. kutatási irány célja a nagyüzemi könyvgyártás technológiájának átalakítása az értéknövelt megoldások sorozatgyártásának megvalósítása, a nagyobb példányszámú (>2000 db), nagyüzemi eszközökkel történő keménytáblás könyvek gyártási lehetőségeinek megvalósítása.

A II. kutatási irány célja olyan könyvszerkezeti kialakítás és gyártási technológia kifejlesztése, amely növeli a könyv lapjainak síkfekvési tulajdonságait. A síkfekvési tulajdonság javításával az AR alkalmazás lehetőségeinek szélesítése.

A III. és IV. kutatási irány célja olyan technológia és módszer kidolgozása, amellyel egyfelől a könyvekbe beépített NFC tag-ek használatával újfajta olvasási élményt lehet biztosítani, másfelől a könyvekben található képek, markerek segítségével a kiterjesztett valóság lehetőségét lehet majd megfelelő eszköz használata esetén biztosítani (együttesen Cross-Média megoldás).

Tervezett eredmények:

A fentiek szerint a projekt eredményeként keménytáblás könyvek értéknövelt tulajdonságainak, nagyüzemi gyártási technológiájának és interaktivitásának komplex módon történő kutatás-fejlesztése történik meg. A tervezett értéknövelt tulajdonságok a következők:

– 3D-ben kiemelkedő keménytáblás borító
– zsugorfóliával társított szövet
– zsanéros gerinc, műanyag zsanér 3D-s nyomtatóval
– flitteres borító, a flittereket is nyomtatva
– intelligens festékek alkalmazása
– illatos borító
– speciális táblaborító anyagok alkalmazása
– leporelló könyvtábla.

Ezen értéknövelt tulajdonságok már önmagukban jelentősen bővítik – a rendelkezésre álló nyomdatechnikai megoldások kiszélesedése révén – a lehetséges nyomdaipari termékek körét.

A technológiai jellegű fejlesztések további adaptív gyártási megoldási lehetőségeket jelentenek az értéknövelt tulajdonságok fejlesztéséhez és az interaktív/crossmédia megoldások kialakításához. A kiterjesztett valóság, az NFC technológia az adatbázis-kezelés, az adathozzáférés, a közösségi megosztás és a webes platform nyújtotta lehetőségeket egy könyv-orientált megoldásba integrálja (ami eddig csak külön-külön elemekben létezett), ami széleskörű felhasználási lehetőséget biztosít.

Ezen interaktív/crossmédia termékkörből kiemelt jelentőséggel bírnak a tankönyvek.

Az új kifejlesztésre kerülő technológia révén a tankönyvek költséghatékony és időhatékonyabb gyártására nyílik lehetőség, úgy hogy az alkalmazható a megértést és tanulást segítő eszköztár jelentősen kiszélesedik. Mindez növeli a tankönyvek használati és élvezeti értékét.

Összességében elmondható, hogy a kifejlesztésre kerülő új technológiák révén költséghatékonyan tud a vállalkozás magasabb hozzáadott értékkel rendelkező nyomdaipari termékeket előállítani, ami révén sikeresen tud újabb piacokon így külpiacokon is megjelenni, ami kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az export a növekedés egyik fontos eszköze a nyomdák számára.

· A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.11.30.
· A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2016-00837